Statistical Evaluation of Food Security in Ukraine
Abstract
Food security in Ukraine in the current economic and political environment is one of the basic conditions for national sovereignty and independence. The concept of “food security" is defined as a component of economic security of the state. The main indicators and criteria of food security in accordance with the Laze of Ukraine “On Food Security” are given. The analysis covers official statistical data on sufficiency of foods consumption by Ukrainian region (2013), the share of households’ expenses on foods by Ukrainian region (2013), domestic food market capacity (2012, 2013), imports dependency by category of food (2012, 2013). The evaluation is made by the method fixed in the Law of Ukraine “On Food Security ”.
The analysis shows an upward trend in basic food security indicators in 2012-2013: average daily caloric content of diet reached 3299 kcal in 2013, foods became more accessible for households, with the share of households’ expenses for foods falling to 50.1% in 2013 from 52.0% in 2012; the domestic food market capacity increased due to the increased consumption of “valuable” categories of foods like meat, milk and dairy products, eggs, fruit, berries and fish; households’ demand for foods could be met mostly by the foods produced domestically.
The conclusion is made that Ukraine, with its favorable climatic conditions for cultivating most part, of the agricultural products required to meet the domestic demand and large human resources in the agricultural sector, is capable to gain competitive advantages at the global food market. The food security policy, therefore, should focus on stimulating the domestic agricultural output.
Downloads
References
2. Інформаційне забезпечення державного та регіонального соціального управління: [монографія] / О. Г. Осауленко, О. Ф. Новікова, Н. С. Власенко, І. В. Калачова та ін. - Київ; Донецьк: ІЕП НАН України; Держкомстат України, 2004. - 656 с.
3. Парфенцева Н. О. Статистичне вивчення соціально-економічного розвитку України: [підручник] / Н. О. Парфенцева, Р. О. Кулинич; Нац. акад. статистики, обліку та аудиту. - К., 2011. - 456 с.
4. Єріна А. М. Статистичне моделювання та прогнозування : [підручник] / А. М. Єріна, Д. Л. Єрін. - К.: КНЕУ, 2014. - 348 с.
5. Лібанова Е. М. Бідність населення України: причини, масштаби, наслідки : [монографія] / Е. М. Лібанова. - К.: КНЕУ, 2008. - 328 с.
6. Манцуров Д. І. Статистичне оцінювання рівня життя населення України в умовах глобальної економічної кризи / І. Г. Манцуров, Д. 1. Манцуров //Форму¬вання ринкової економіки : зб. наук, праць. — К.: КНЕУ, 2010. — С. 431-442.
7. Манцуров І. Г. Статистика економічного зростання та конкурентоспроможності країни: [монографія] / І. Г. Манцуров. - К.: КНЕУ, 2006. - 392 с.
8. Закон України “Про продовольчу безпеку України” від 22.12.2011 № 4227-1V [Електронний ресурс]. — Режим доступу: http://zakon3. rada.gov. ua
9. The Global Food Security Index [Електронний ресурс). - Режим доступу: http://foodsecurityindex.eiu.com/
10. Офіційний веб-сайт Держстату України [Електронний ресурс]. - Режим доступу: http://www.ukrstat.gov.ua/
Abstract views: 137 PDF Downloads: 46